Direct online afspraak maken!

Een leven lang leren is een 'Way of Living'

May 24, 2023

Een leven lang leren is een ‘Way of Living’ en maakt mij altijd nederig.

Als coach, mentor, psycholoog, en misschien nog wel belangrijker, als founder binnen UP, ben ik van mening dat een leven lang leren noodzakelijk is om kwaliteit te kunnen leveren. Nieuwe inzichten ontstaan onder andere door onderzoek naar gedrag. Ik leer bovendien veel door te luisteren naar collega's die bepaalde methodes in de praktijk hebben toegepast en graag hun ervaringen delen. We bieden onze UP-programma's en inzichten pas sinds kort aan het grote publiek aan, maar alle programma’s van UP zijn geworteld in jarenlange ervaring en toegepaste psychologische modellen en theorieën. Vandaag deel ik daarom graag een prachtige nascholing die ik zelf afgelopen week heb gevolgd over "Internal Family Systems".

Internal Family Systems (IFS) is een vorm van psychotherapie die zich richt op het verkennen en begrijpen van de innerlijke delen van ieders persoonlijkheid. De methode werd ontwikkeld door Richard Schwartz in de jaren 80 en is sindsdien populair geworden bij therapeuten, ervaren coaches en cliënten. Het uitgangspunt van de methode is dat mensen bestaan uit verschillende delen, elk met zijn eigen emoties, gedachten en gedragingen. Deze delen worden ook wel 'sub-persoonlijkheden' of 'innerlijke families' genoemd. Het doel van IFS is om de interne dialoog op gang te brengen tussen de verschillende delen van je persoonlijkheid (het ZELF).

Wat coaches en mentoren hiervan kunnen leren is dat iedere gedachte en emotie is verbonden aan een deel in jezelf. Soms ben je hier blij mee en soms niet. Het leren intern te communiceren met alle delen van je persoonlijkheid is een belangrijke vaardigheid voor elk mens om te leren. Vaak wordt een negatieve emotie of hoe je iets in je buitenwereld ervaart, verbonden aan iets buiten jezelf. Wat IFS ons als coaches en mentoren leert, is dat de delen in jezelf beïnvloed worden door je interactie met de buitenwereld, maar dat je zelf de dialoog aan moet gaan met dat deel om te gaan begrijpen waarom dit 'deel' nu een negatieve emotie ervaart. Deze interne dialoog geeft je meer helderheid over hoe jij – met een deel van jezelf – de wereld kleurt. Vaak zal een persoon zichzelf in zijn totaliteit negatief voelen en dat deel van zichzelf veroordelen. Elk deel van je ZELF is een onlosmakelijk deel van je persoonlijkheid, en verdient waardering en liefde. Via de inzichten van IFS leer je je coachee/mentee om te communiceren met alle onderdelen van je persoonlijkheden en zachtheid te ontwikkelen voor alle delen.

Deze methode sluit naadloos aan op mijn visie op psychologie en hoe ik mijn praktijk en andere onderneming MentesMe heb vorm gegeven. Het is een mindset waarbij het stimuleren van een 'Free mind' bij elke individu centraal staat. Ik kan iedereen aanraden de interne dialoog met zichzelf aan te gaan, en ik bied hier graag aan om de dialoog aan te gaan met mij.

Gerard Dekkers

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sed sapien quam. Sed dapibus est id enim facilisis, at posuere turpis adipiscing. Quisque sit amet dui dui.

Call To Action

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.